Добре дошли в неофициалния сайт на с. Лиляк :)

Тук ще намерите информация за селото, снимки, видео клипове, и всичко останало което се случва около Лиляк :) Чрез навигацията горе в дясно ще разберете историята, ще разгледате архивите на сайта, също така ще се свържете с нас през контакт формата. Сайта се поддържа от младото поколение!

Нека се съберем всички, които са свързани по някакъв начин със селото, живеят или са живели тук! Нека заедно си припомним забравеното и да споделим настоящото! :)

Стефановден

Свети Първомъченик и Архидякон Стефан - Стефановден. След Възнесението на Христос били избрани 7 души дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със Св. Стефан, но не устояват на "духовната му сила и мъдрост", пише в Новия завет. Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Моисеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето: "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През V век част от мощите му са открити чрез видение и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

На 27 декември имен ден празнуват всички, които носят името: Стефан (означава - венец), Стефана, Стефания, Стефка, Стамен (означава - постоянен), Венцислав, Запрян, Стоян, Стоянка, Стойно, Стойко, Стойне, Стойна, Стоил, Стоимен, Стамен, Цанка, Цонка, Цонко, Соня, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава.
Харесали Ви публикацията?Добави в Svejo

Получете безплатни актуализации по имейлa!

Следвай ни :)


Върни се горе