Добре дошли в неофициалния сайт на с. Лиляк :)

Тук ще намерите информация за селото, снимки, видео клипове, и всичко останало което се случва около Лиляк :) Чрез навигацията горе в дясно ще разберете историята, ще разгледате архивите на сайта, също така ще се свържете с нас през контакт формата. Сайта се поддържа от младото поколение!

Нека се съберем всички, които са свързани по някакъв начин със селото, живеят или са живели тук! Нека заедно си припомним забравеното и да споделим настоящото! :)

Ден на народната памет

Чества се от 1996 г. по инициатива на Общонародното сдружение "Мати Болгария".

На този ден през 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор, по силата на който България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка.

От нея са откъснати територии с обща площ 11 278 кв. км, населени с компактно българско население.

На Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. - Кралство Югославия, от 1945 г. - Федеративна народна република Югославия, от 1963 г. - Социалистическа федеративна република Югославия, от 1992 г. - Съюзна република Югославия, от 2003 г. - Сърбия и Черна гора) са предадени Царибродска околия, част от Кюстендилското краище, 18 села от Трънско и Знеполско, 8 села от Кулско.

С Гърция се потвърждава границата по Букурещкия мирен договор от 1913 г. - отнети са Западна Тракия и Южна Добруджа.
Източник: дир.бг
Харесали Ви публикацията?Добави в Svejo

Получете безплатни актуализации по имейлa!

Следвай ни :)


Върни се горе