Добре дошли в неофициалния сайт на с. Лиляк :)

Тук ще намерите информация за селото, снимки, видео клипове, и всичко останало което се случва около Лиляк :) Чрез навигацията горе в дясно ще разберете историята, ще разгледате архивите на сайта, също така ще се свържете с нас през контакт формата. Сайта се поддържа от младото поколение!

Нека се съберем всички, които са свързани по някакъв начин със селото, живеят или са живели тук! Нека заедно си припомним забравеното и да споделим настоящото! :)

Днес честваме Архангеловден

Денят на Свети Архангел Михаил - Архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата с изкушенията.

Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Св. Архангеле, Св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!"

Имен ден празнуват всички, които носят името Ангел (означава - вестител), Ангелина, Архангел (означава - главен ангел) Михаил (означава - като Бог), Михаила, Гавраил (означава - крепост божия), Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Радослав, Рада, Рая, Огнян, Пламен, Емилия (означава - съпреник), Емил, Милен, Мильо, Михаела, Серафим.
Източник: календар.дир.бг
Харесали Ви публикацията?Добави в Svejo

Получете безплатни актуализации по имейлa!

Следвай ни :)


Върни се горе