Добре дошли в неофициалния сайт на с. Лиляк :)

Тук ще намерите информация за селото, снимки, видео клипове, и всичко останало което се случва около Лиляк :) Чрез навигацията горе в дясно ще разберете историята, ще разгледате архивите на сайта, също така ще се свържете с нас през контакт формата. Сайта се поддържа от младото поколение!

Нека се съберем всички, които са свързани по някакъв начин със селото, живеят или са живели тук! Нека заедно си припомним забравеното и да споделим настоящото! :)

Празнуваме Димитровден

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий. Празникът е наричан от народа Димитровден. За покровителството на Свети Димитър си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци. Предполага се, че е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра.

Според поверие в полунощ преди празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за предвестник на зимата и студа и се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Народният култ към Св. Димитрий го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". С днешния ден са свързани и редица гадания. Стопаните смятат, че ако прага на дома прекрачи заможен и добър гост, годината ще е здрава и плодовита. Иманярите пък вярват, че щом небето се отвори, заровените иманета проблясват със слаб синкав пламък.

По стара традиция Димитровден се чества и като ден на строителя. Днес празнуват и всички, които носят името Димитър, Димитрина, Димо или Митко.
Източник: EkipNews.com | Изображение от Андрей Димитров
Харесали Ви публикацията?Добави в Svejo

Получете безплатни актуализации по имейлa!

Следвай ни :)


Върни се горе